Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

A gömbgrill - páratlan forma és funkció

A gömbgrill - páratlan forma és funkció

Ma már a grillezés egyik sztárja a gömbgrill. Története 1952-ig nyúlik vissza, amikor a gömbgrill atyja, az amerikai George Stephen, a saját elbeszélése szerint sokat bosszankodott, hogy a lecsöpögő zsír minduntalan begyulladt a faszénen, és hogy a legkisebb esőben is fedél alá kellett vinni a grillt.

Akkortájt az Egyesült Államokban a szabadban álló, falazott grill volt általános – a gömbgrill bevezetése után azonban gyorsan feledésbe merült.

A gömbgrill formája mindmáig emlékeztet a tengeren úszó bójára. Alsó felében van a rostély és a szén, a fölső pedig fedélként szolgál. A faszén egy tálcában foglal helyet, és alulról egy kis kürtőn át kap friss levegőt. Verhetetlen előnye a gömbgrillnek, hogy a fedél jóvoltából alkalmas indirekt grillezésre is. Ilyenkor nem közvetlenül a hús alatt helyezkedik el a faszén, hanem jobbra és balra tőle.

A gömbgrill működési elve

A gömbgrill két félgömbből áll. Az alsóba lehet tenni a faszenet, amely azonban nem érintkezik a félgömb fenekével, hanem rácsos tálcán terül el, néhány centiméterrel feljebb. Szellemesen kitalált szellőzőrendszerrel lehet szabályozni az oxigénellátást, és ezen keresztül az izzás időtartamát és hőhatását. A gömb alján több lyuk van, és ezeket lehet igény szerint nyitni vagy csukni.

A grill alsó felében van a grillező rostély. Típustól és árfekvéstől függően ez lehet állítható magasságú is. A felső gömbfélnek is van szellőzőrendszere és fogantyúja, amellyel leemelhető a fedél.

 

A gömbgrilles grillezés előnyei

Teljesen zárt fedél alatt különösképp kíméletesen puhul a hús a környezeti hő hatására. A hús fölösleges zsírtartalma egy edénybe csöpög, amely középen helyezkedik el. Ha ezt sörrel vagy vízzel töltik meg, akkor a légnedvesség hatására nagyon szaftos és zamatos lesz a hús. Gömbgrillben gond nélkül lehet elkészíteni akár három kiló marhahúst, egy egész pulykát vagy kakast.

 

Melyik modellt válasszam?

Sok gyártó modelljeinek bőséges kínálatából lehet válogatni. Akármelyik márkára esik is a választás, döntő kritérium a grillező rostély milyensége. Ha a grillező rostély átmérője kisebb 46 centiméternél, akkor nagyobb húsporció esetén egykettőre kiderül, hogy nem elegendő a felület az indirekt hő alkalmazásához. Különösen nagy felületű gömbgrillre van szükség, ha egész estés grillezésről van szó, sok vendéggel. Márkák terén a piacvezető a Weber, de sokan igyekeznek felzárkózni és remek gömbgrilleket, innovatív újításokkal a piacra dobni, mint a Rösle és a Napoleon. Érdemes ismertebb márkákat, nagyobb szakértelemmel és jobb anyagminőséggel választani. Árban nem sokkal drágábbak, azonban a hosszú éveken át tartó használhatóság meghálálja azt. 

A gömbgrill jól megfelel akkor is, ha nem csak húst, hanem halat és zöldséget is grilleznek rajta. Aki nagyon igényes, állapodjék meg egy körülbelül 57 centiméter átmérőjű, megfelelő tartozékokkal ellátott típusnál.

Gömbgrilleket most csomagban is elérheted: https://www.grilltarsasag.hu/csomagajanlat-1

Az oldal tetejére