Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

A gömbgrill - páratlan forma és funkció

A gömbgrill - páratlan forma és funkció

Ma már a grillezés egyik sztárja a gömbgrill. Története 1952-ig nyúlik vissza, amikor a gömbgrill atyja, az amerikai George Stephen, a saját elbeszélése szerint sokat bosszankodott, hogy a lecsöpögő zsír minduntalan begyulladt a faszénen, és hogy a legkisebb esőben is fedél alá kellett vinni a grillt.

Akkortájt az Egyesült Államokban a szabadban álló, falazott grill volt általános – a gömbgrill bevezetése után azonban gyorsan feledésbe merült.

A gömbgrill formája mindmáig emlékeztet a tengeren úszó bójára. Alsó felében van a rostély és a szén, a fölső pedig fedélként szolgál. A faszén egy tálcában foglal helyet, és alulról egy kis kürtőn át kap friss levegőt. Verhetetlen előnye a gömbgrillnek, hogy a fedél jóvoltából alkalmas indirekt grillezésre is. Ilyenkor nem közvetlenül a hús alatt helyezkedik el a faszén, hanem jobbra és balra tőle.

A gömbgrill működési elve

A gömbgrill két félgömbből áll. Az alsóba lehet tenni a faszenet, amely azonban nem érintkezik a félgömb fenekével, hanem rácsos tálcán terül el, néhány centiméterrel feljebb. Szellemesen kitalált szellőzőrendszerrel lehet szabályozni az oxigénellátást, és ezen keresztül az izzás időtartamát és hőhatását. A gömb alján több lyuk van, és ezeket lehet igény szerint nyitni vagy csukni.

A grill alsó felében van a grillező rostély. Típustól és árfekvéstől függően ez lehet állítható magasságú is. A felső gömbfélnek is van szellőzőrendszere és fogantyúja, amellyel leemelhető a fedél.

 

A gömbgrilles grillezés előnyei

Teljesen zárt fedél alatt különösképp kíméletesen puhul a hús a környezeti hő hatására. A hús fölösleges zsírtartalma egy edénybe csöpög, amely középen helyezkedik el. Ha ezt sörrel vagy vízzel töltik meg, akkor a légnedvesség hatására nagyon szaftos és zamatos lesz a hús. Gömbgrillben gond nélkül lehet elkészíteni akár három kiló marhahúst, egy egész pulykát vagy kakast.

Melyik modellt válasszam?

Sok gyártó modelljeinek bőséges kínálatából lehet válogatni. Akármelyik márkára esik is a választás, döntő kritérium a grillező rostély milyensége. Ha a grillező rostély átmérője kisebb 46 centiméternél, akkor nagyobb húsporció esetén egykettőre kiderül, hogy nem elegendő a felület az indirekt hő alkalmazásához. Különösen nagy felületű gömbgrillre van szükség, ha egész estés grillezésről van szó, sok vendéggel. Márkák terén a piacvezető a Weber, de sokan igyekeznek felzárkózni és remek gömbgrilleket, innovatív újításokkal a piacra dobni, mint a Rösle és a Napoleon. Érdemes ismertebb márkákat, nagyobb szakértelemmel és jobb anyagminőséggel választani. Árban nem sokkal drágábbak, azonban a hosszú éveken át tartó használhatóság meghálálja azt. 

A gömbgrill jól megfelel akkor is, ha nem csak húst, hanem halat és zöldséget is grilleznek rajta. Aki nagyon igényes, állapodjék meg egy körülbelül 57 centiméter átmérőjű, megfelelő tartozékokkal ellátott típusnál.