Grillfűszerek
JD's BBQ Grill Hot fűszerkeverék szóródobozban, 200 g
JD's BBQ Bajor Grill fűszerkeverék szóródobozban, 200 g
SunCity BBQ Borsos marha steak és grill fűszerkeverék, 280 g
JD's BBQ Szárnyas fűszerkeverék szóródobozban, 200 g
Don Marco's Steak & BBQ rózsaszín kősó, 400 g
A rubok, vagy másnéven szárazpácok a grill ételek elkészítésének fontos alapelemei. Az elnevezés angolul “dörzsölés” -t jelent és a felhasználás módjára utal. Ezeket a fűszerkeverékeket a húsok felszínére kell, közvetlenül az elkészítés előtt felvinni. Ez a külső, vastag réteg adja a sütés alatt a húsoknak a jellegzetes “bark” -ot, sötét kérget. Első ránézésre az elkészült étel égettnek tűnhet, azonban ez csak a karamellizálódott cukor, ami a legtöbb mixtúra része.
A rub-nál fontos tényező az egyes összetevők szemcsemérete. Ezért a keverékek otthoni körülmények közötti előállítása sok tapasztalatot igényel, a készen megvásárolt egyvelegekkel egyszerűbb a munka. A fűszereket érdemes használat előtt alaposan felrázni, összekeverni, a tökéletes végeredmény érdekében.
A legtöbb fűszerkeverék általános, ízlés kérdése, hogy milyen húsra rakjuk, azonban akadnak olyanok is, amik kifejezetten a marha vagy éppen a szárnyasok ízvilágához illenek a legjobban. Miután kínálatunkból kiválasztottad a megfelelő keveréket nincs más dolgod, mint sütés előtt alaposan bedörzsölni vele a húst. A nagyobb darabokat is tartalmazó elegyeket bátran, erős mozdulatokkal kell felvinni. A finomabb, porszerű szemcsék viszont jobban tapadnak a húsra, azokat nem kell olyan erősen dörzsölni. Amikor ezzel kész vagyunk már mehet is a hús a tűzre. A folyékony pácokkal ellentétben a szárazpácot közvetlenül a sütés előtt kell alkalmazni, nem kell őket előtte pihentetni.