Öntöttvas edények, serpenyők
Öntöttvas edények hagyományőrző kialakítással
Manapság már nagyon sokféle bevonattal rendelkező edény közül válogathatunk. Kinek ez, kinek az felel meg a leginkább. Ám kétség sem férhet ahhoz, hogy az öntöttvas edények nyers mivolta valami különleges elemi energiát sugároz. Már előre tudható, hogy ezekben bizony valódi gasztronómiai remekmű készíthető el. Sokan már az első alkalom után megkérdezik maguktól, hogy eddig miért nem öntöttvas edényeket használtak.
Gazdag ízek az öntöttvas edényekben
Tévhit, hogy nem lehet semmit odaégetni a kerámia bevonatos, teflonos edényekben. Ez az általános nézet terjedt el sajnos az öntöttvas edényekről, a nem megfelelő használat miatt. Viszont nem nagy ördöngösség a sütés-főzés ezekkel az eszközökkel. Sőt, új dimenziók nyílnak meg előttünk a ropogósra sült ételek révén. Évezredes hagyományt éleszthetünk újra a konyhában, amit még a nagyszüleink és az ő szüleik is előszeretettel alkalmaztak. Természetes és remekül működő tapadásmentes bevonatot készíthetünk rá kiégetéssel. Remekül bírják a magas hőmérsékletet az öntöttvas edények. A megfelelő gondoskodás mellett, akár egy egész életen át használhatjuk az adott darabokat. Nem kopnak és nem is karcolódnak, ezért évek múlva sem veszítenek semmit az esztétikai értékükből. Továbbá minden főzőfelületen gond nélkül használhatóak. Kétségkívül meg kell tanulni főzni az öntöttvas edényekkel, cserébe azonban kifogástalan ízű fogásokkal örvendeztethetjük meg a szeretteinket. Nem meglepő, hogyha rendeltetésszerű használatuk esetén többé nem fogjuk hiányolni a speciális bevonattal rendelkező edényeket.
Hazánkban még kevésbé ismert de a Dél-Dalmáciából származó PEKA edény Horvátországban rendkívül közkedvelt. Elképesztően finom sülteket és egytálételeket készíthetünk a segítségével. A dizájnos külső és a 20-30 kg-os tömeg egészen egyedivé varázsolja ezeket a termékeket. A PEKA kialakítása miatt az ételek egyszerre párolódnak és sülnek. Ennek köszönhetően a húsok és a zöldségek omlóssá válnak, a tetejük pedig ropogóssá. Az öntöttvas edényekről általánosan elmondható, hogy nagyon egyszerű a tisztításuk, viszont ehhez néhány szabályt be kell tartani a rozsdásodás elkerülése végett. Amikor még meleg, de már nem forró az edény, elég áttörölni egy papírtörlővel. Ne ijedjünk meg, hogyha nem úgy fog kinézni, mint újkorában, ez ebben az esetben egy természetes jelenség. Addig nincs baj, amíg feketedik, de ha megjelenik a rozsda, az már aggodalomra adhat okot. Az odaégett ételmaradékot durva szemű sóval távolíthatjuk el, miközben papírtörlővel dörzsöljük. Így nem sértjük fel az edény felületét. Ha mindenképp szükséges, akkor vizet forralhatunk az öntöttvas edényben, ami szintén hatékony az odaégett darabok eltávolításához. Ezt követően viszont semmiképp sem szabad nedvesen eltenni az edényt. Ha a rozsdától sikerül megvédeni, akkor örökéletű darabnak számítanak.
A grillezés kiegészítői között a legnépszerűbbek az un. "dutch oven" öntöttvas edények. A grillsütőben, vagy egyszerűen csak a szabadban parázson hevített öntöttvas edényekben utánozhatatlan ízekkel sülnek, főnek az egytálételek, levesek.
A konyhában már jól megszokott formák és méretek köszönnek vissza az öntöttvas edények körében. A legjobb tulajdonságaik közé tartozik a hosszú idejű hőtartás, magas hőfokon való ellenállás és sokoldalúság.
A világ legismertebb dutch oven márkáit a Grilltársaság, a grillezés specialistája forgalmazza: Lodge, Champ Chef, Petromax.
Champ Chef
Az eredeti Champ Chef öntöttvas sütőedények a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelően készülnek. Mivel a dutch oven-ek felületét a gyártás során gondosan előkészítik, így azok azonnal használatba vehetők és könnyen tisztíthatók. Az edények speciális struktúrájú felületüknek köszönhetően egyenletes hőelosztást és hőtartást biztosítanak.
Lodge
Tekintve, hogy az öntöttvas rendkívül egyenletesen vezeti a hőt, a Lodge Dutch Oven-ek kiválóan alkalmasak szabadtéri sütögetéshez. Ezen edények segítségével tökéletesen elkészíthetők a húsok, a halak és a zöldségek. A márka termékei a legtöbb sütővel kompatibilisek, legyen szó gáz, indukciós, elektromos, akár tábortüzes sütésről. A Lodge által gyártott edények növényi olajjal kezeltek és használatra készek, alkalmazásuk kezdőknek, otthoni szakácsoknak és szakácsoknak egyaránt ajánlott. Mivel a vállalat magas hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, termékeik egytől egyig környezettudatos gyártási folyamat során készülnek.
Petromax
A Petromax Dutch Oven-ek robosztus, tartós és hőálló öntöttvasból készülnek, így lehetőséget kínálnak a tábortűznél vagy kamadoban való főzésre, pörkölésre, párolásra illetve sütésre. Mindemellett magában is használhatók, brikettel körberakva könnyen elkészíthetünk bennük egy finom pörköltet vagy levest. A kiváló Petromax edények a magas minőségük mellett könnyen tisztíthatók és remek jővezető képességülknek köszönhetően állandó főzési eredményeket kínálnak.
Kiegészítők a Grilltársaság kínálatában
Amennyiben sikeresen kiválasztotta az Önnek megfelelő grillsütőt, érdemes vetnie egy pillantást az általunk forgalmazott kiegészítőkre is. A Grilltársaság a grillezés specialistájaként ugyanis olyan hasznos eszközöket kínál, amelyek nagymértékben megkönnyítik a sütögetés feladatát és professzionálissá varázsolják a grillezést. Weboldalunkon a nagyszerű öntöttvas edényeken és serpenyőkön kívül grillhőmérők, kések és vágódeszkák, valamint hőálló kesztyűk széles választéka is elérhető.
Cégünk olyan piacvezető márkák termékeit forgalmazza, mint a Weber, a Rösle és a Napoleon. Térjen be hozzánk Ön is, és tekintse meg termékeinket személyesen. Váljon a grillezés mesterévé a Grilltársaság segítségével.