Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Milyen grillt válasszak? Épített kerti grill, vagy mobil grillsütő?

Milyen grillt válasszak? Épített kerti grill, vagy mobil grillsütő?
Amikor kertes házba költöztünk, felmerült az igény már az első nyáron, hogy kell egy kerti sütő, hiszen van már hova nagyobb társaságot is összehívni egy jó barbecue partira. Az első ötletet még a barkácsáruház parkolójában kiállított épített kerti sütők adták, valamint a szomszéd kertben is láttunk egyet Zoliéknál. De mi jobb, minőségi grillsütőt kerestünk, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat.

Aztán jobban elgondolkodva a dolgon, később egy profi gömbgrillt vettünk egy grill webshopban. Pár pontban összeszedtem, mi volt az, ami miatt így döntöttünk és azóta is nagyon elégedett az egész család. Sőt Újabban Zoliék is.

  1. Ha építek, vagy veszek egy beton kerti sütőt, ahogy a szomszéd Zolinál is van, akkor egy végleges döntést hozok a helyéről, mivel összefugázzák, nem lehet szétszedni és arrébb tenni, vagy magammal vinni költözéskor. Az már az ingatlan része lesz. A gömbgrillnek kereke van, az asztal mellett sütök, de ha már nem kell, egyszerűen félretolom, hogy ne legyen útban a gyerekeknek. Nem foglal fix helyet, hiszen a kert még alakulóban van.

  2. A kerti kőgrill nem lehet közel túlzottan a teraszhoz, mert nagyon füstöl a kéménye. Így mindenki ül a teraszon, a grillmester meg egyedül, a sörét és a grillező lapátját fogva várja, amíg kész a hús. Nem lehet becsukni, őrizni kell folyamatosan a tüzet. A sütő melletti betonpad túl kényelmetlen és hideg az ücsörgéshez, bár szemre jól néz ki.

  3. Csak nyílt parázson, közvetlenül tudnék grillezni, míg a gömbgrill fedelét lecsukva ízletesebb lesz a hús és nem szárad ki, az indirekt sütésnél.

  4. Ha esik az eső, vagy fúj a szél, a gömbgrill attól még simán működik, be is tudom húzni a tető alá. Zoli a szomszéd, ilyenkor bosszankodik, elalszik a tüze, az eső hígítja a fröccsét. Kicsit rosszabb időben hozzá sem fog, míg mi egész évben tudunk sütni. Az idén még Karácsonykor is ott álltunk hócsizmában a teraszon.

  5. A gömbgrill könnyebben takarítható, nem kormosodik. Ha kicsöppen a zsíros szaft, nem lobban be azonnal, mint a nyílt tűznél, így a készülő étel sem lesz kormos ízű. Zoli rendszeresen drótkefézi, sőt minden évben festi is a kerti sütőjét, hogy szép fehér legyen, de soha nem marad az.

A kőgrill azonban váratlan helyzetet okozott. A mellettünk levő lakatlan épületet lebontották tavaly, és egy új, négylakásos házat húztak fel a helyén, ahol az alsó lakás gyerekszobájának ablaka Zoli épített kerti grilljétől alig 5 méterre van. Ez sok feszültséget hozott az újonnan beköltözőkkel.

De mi lett Zoliékkal? A kerti szalonnasütőt évente 2-3 alkalommal használják, vigyázni kell vele, mert a téli fagy is kikezdte, repedezik már sajnos. Vett nemrég ő is egy mobil grillkocsit a teraszra és csirkemellet süt, mert diétáznak a feleségével. Ha meg egyedül van, akkor összerak pár jó szaftos, baconos, hagymás hamburgert azt hiszem, az illatokból mindenesetre ez érződik ki nálunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: A gömbgrill Barbeque Direkt grillezés
Az oldal tetejére