Egy nagyobb tűztér, egy komolyabb szigetelésű öntöttvas kerti sütő akkor is professzionális élményt ad, ha csak egy kétszemélyes vacsorát készítesz el rajta. Vagyis egy bikaerős motorral te határozod el, hogy az adott helyen lépésben mész, de az erő akkor is megvan. Míg egészen más, ha egy gyenge kis géppel erőlködsz és azért nem mész, mert nem képes többre.
De térjünk vissza az autópályáról a teraszunkra. Ha van nálunk egy nagyobb ofset smoker, vagy grillkemence, akkor előbb, vagy utóbb társaság is lesz hozzá. Az igazi grillpartik többsége nem egy serpenyőnyi sütögetésből növi ki magát, hanem abból, ha egy házigazda a legjobbat akarja adni a családnak és a vendégeknek, ezért megszerzi azt a tapasztalatot és tudást, hogy igazi grillmesterré váljon. És egy mester megadja a módját.
Grill, barbecue sütő választásakor ezeket érdemes mérlegelni:
- A sütőfelület, grillfelület nagysága: itt dől el, hogy egyszerre hány húspogácsa sülhet, hány kebabnyárs fér fel, vagy épp mekkora hús sülhet meg barbecue mártással. Ez a sütőfelület természetesen növelhető, ha például egymás feletti sütőrácsoknak van hely, de nagyobb felületen könnyebb kevesebbet sütni, mint kicsin többet. Sok okos kiegészítővel akár a duplájára, triplájára is növelhetjük, de ne feledjük, hogy akkor a hőmérsékleti zónák is másképpen alakulnak.
- A tűztér nagysága: Az igazi teljesítmény itt dől el. Ha nagyobb, mélyebb a tűzterünk a egy faszenes grillnél, akkor kényelmesebben tudunk sütni, ritkábban kell rárakni. Mélyebb tűztér, vagy éppen elkülönült tűztér esetén a forró levegő keringése süt, ennek pedig hely kell, ezért is nagy egy igazi szmóker.
- A szigetelés, a falvastagság - egy vékony lemezből hajtogatott grillsütő több tűzanyagot fogyaszt adott mennyiségű hús sütéséhez, mint egy jól átmelegedett vasöntvény, bár a csúcsot a BBQ sütésnél a vastag falú kerámiagrillek és hordoztható kemencék, kamado sütők jelentik.
- Biztonsági, kényelmi zóna nagysága - legyen helyünk a grill körül letenni a szerszámokat, edényeket, tálcákat. Gondoljunk arra is, hogy a grill fedelét kényelmesen ki kell tudni nyitni. A tüzelőnek is kell hely, a faszenes, brikettes zsákok, vagy épp a tartalék gázpalack helyet igényel. Tűzveszélyességi okokból éghető anyagtól, épülettől, faltól legyen meg az 1-2 méteres távolság. A zsúfoltság, kényelmetlen, a grill lehet meleg, egy barbecue sütés sokáig tart, lehet füst, szikra - szóval csak óvatosan.