Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Faszenes grill hőszabályozása

Faszenes grill hőszabályozása

Hogyan biztosítsuk az egyenletes hőmérsékletet hosszabb sütésidő, barbecue sütés esetén? Az égésekor keletkező hőt nem annyira nehéz egyenletesen tartani, megfelelően szabályozni, mint az első hallásra gondolnánk. A lényeg az, hogy minőségi keményfából égetett faszenet, még jobb, ha faszén brikettet használunk barbecue sütéshez.

A brikett előnye, hogy a darabjai egyforma méretűek, így kiszámíthatóbban adja le a hőt az égés során.  A barbecue lényege, hogy hosszan, de nem túl magas hőfokon készül el a hús, amitől az ízei egy egészen más, jellegzetes dimenzióba emelkednek.

A begyújtást pontosan végezzük

Kezdjük a begyújtást a gyújtókéményben: rakjuk tele és úgy gyújtsuk be.

Hagyjunk neki időt, hogy rendesen égjen, teljesen átizzon minden brikettdarab. Gyakori hiba, hogy itt kapkodnak és a félig begyulladt brikettet öntik ki a grillbe, abban reménykedve, hogy a „többi úgyis begyullad magától”. Ezzel azt érjük el, hogy egyenetlen lesz a hő és megnehezíti a grillezést, akár ki is aludhat a tüzünk.

Érzéssel csináljuk a barbecuet, ez a sütés első lépése.

Ha direkt grillezünk, vagyis közvetlenül a parázs hője felett sütünk, akkor a sütőrács, vagy a nyárs magasságával tudjuk legegyszerűbben szabályozni a hőt, illetve a levegőellátással. minél több levegőt kap a parázs, annál magasabb hőfokot ad le egy ideig, de aztán gyorsabban is ég el.

 

A barbecue sütő, vagy grill fedelét tartsuk épp ezért amennyire csak lehet lezárva, így a hő bent marad és a sütés is egyenletesebb lesz.

 

Általános tipp a levegőztetéshez:

A parázs alatti nyílások legyenek nyitva, innen jön be a levegő. A felső kéményt (levegőztető nyílásokat) ha teljesen nyitva tartjuk, magasabb lesz a hőmérséklet, mivel a meleg levegő felszáll. A sütő alulról szívja be a hideg levegőt, ami élteti a parazsat, a levegő folyamatos mozgásban van. Ha fedelet jól zárva tartjuk, akkor a meleg levegő áramlik a sülő hús körül, ezzel egyenletessé teszi a sütést, ez a barbecue alapja. Ha a hőfokot csökkenteni kell, akkor a kéményt csukjuk be egy kicsit, vagy akár félig is. De figyeljünk arra, hogy ne teljesen zárjuk le, maradjon egy kicsi a levegőnek.

 

Ügyeljünk a hamura

Az alsó szellőzőnyílást eltömítheti a hamu és ha nem kap elég levegőt a tűz, el fog aludni. Ezt megelőzendő a hamut seperjük ki kb. félóránként és ürítsük ki a hamusdobozt. Vigyázzunk vele, mert a hamu még meleg lehet, mindenképp fémvödörbe öntsük. (Egyébként a tiszta fahamu, brikett hamu kiváló komposztadalék a magas káliumtartalma miatt, ha teljesen kihűlt, a komposztálóba vigyük ki.)

 

A faszén égési ideje, hőszabályozása

A faszén fajtájától, a nedvességtartalmától is függ, minden tűz egyedi. A faszén egyenetlen darabokból áll, így az égése sem olyan egyenletes, mint a briketté. Hosszan tartó egyenletes hőmérséklethez, nagyobb húsok barbecue sütéséhez a brikett szerintünk alkalmasabb. Azt is mondhatnánk, hogy aki kezdő a barbecue sütésben, mindenképp brikettel kezdjen.

 

Általánosságban elmondható, hogy az izzó parázs magától 20-30 percen belül kb. 38 celsius fokot veszít a hőmérsékletéből.  A faszén gyorsabban ég és gyorsabban kell rátenni a tűzre, több figyelmet igényel, mit a brikett. A faszenet kissé szétterítve a hőmérséklet csökkenése gyorsabb lesz. Ha a nagyobb faszén darabokat szétaprózzuk, az is csökkenti a hőmérsékletet. Ha a parazsat összekotorjuk, akkor emelhetjük a hőmérsékletet.

 

 

Frissen izzó tüzelőanyag hozzáadása emeli a hőfokot

A grillre a gyújtókéményben átizzított tüzelőanyagot tegyük fel. Elég ekkor már csak negyedig, vagy félig tölteni a gyújtókéményt. Gondoljunk erre időben, tehát számoljunk azzal az idővel, ami alatt beizzik a friss tüzelőnk.  Ha hideg tüzelőt öntünk rá, akkor a hőmérséklet értelemszerűen csökken, míg be nem gyullad az új.  

 

A barbecue, a kerti sütés, grillezés mindig nagy élmény, minden alkalommal tanulunk, tapasztalunk valamit, nem lehet kétszer pont ugyanúgy csinálni. Próbálkozzon bátran!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Faszén Grillhőmérő
Az oldal tetejére