Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Öntöttvas sütőedény, serpenyő

A grillezés kiegészítői között a legnépszerűbbek az un. "dutch oven" öntöttvas edények. A grillsütőben, vagy egyszerűen csak a szabadban parázson hevített öntöttvas edényekben utánozhatatlan ízekkel sülnek, főnek az egytálételek, levesek.

A konyhában már jól megszokott formák és méretek köszönnek vissza az öntöttvas edények körében. A legjobb tulajdonságaik közé tartozik a hosszú idejű hőtartás, magas hőfokon való ellenállás és sokoldalúság. 

A világ legismertebb dutch oven márkáit a Grilltársaság, a grillezés specialistája forgalmazza: Lodge, Champ Chef, Petromax.

Rendezés:

Lodge Serpenyő 26 cm

Cikkszám: L-8SK3
14.690 Ft
Raktáron

Camp Chef 12" Öntöttvas Serpenyő 30 cm

Cikkszám: SK12
14.490 Ft
Külső raktárról 2-15 nap alatt

Camp Chef öntöttvas serpenyő, nyéllel, 25 cm

Cikkszám: SK10
10.390 Ft
Külső raktárról 2-15 nap alatt

Camp Chef Classic Dutch Oven 14' öntöttvas sütőedény

Cikkszám: SDO14
35.690 Ft
Külső raktárról 2-15 nap alatt

Camp Chef Classic Dutch Oven SDO-10

Cikkszám: SDO10
21.690 Ft
Raktáron

Camp Chef Deluxe Dutch Oven DO-14'

Cikkszám: DO14
40.690 Ft
Raktáron

Lodge Serpenyő 31 cm

Cikkszám: L-10SK3
23.090 Ft
Raktáron

Camp Chef Classic Dutch Oven SDO-12

Cikkszám: SDO12
28.290 Ft
Raktáron

Camp Chef Classic Dutch Oven SDO-8

Cikkszám: SDO8
17.390 Ft
Raktáron

Lodge Dutch Oven 26 cm

Cikkszám: L-8DO3
34.690 Ft
Raktáron

Öntöttvas edények hagyományőrző kialakítással

Manapság már nagyon sokféle bevonattal rendelkező edény közül válogathatunk. Kinek ez, kinek az felel meg a leginkább. Ám kétség sem férhet ahhoz, hogy az öntöttvas edények nyers mivolta valami különleges elemi energiát sugároz. Már előre tudható, hogy ezekben bizony valódi gasztronómiai remekmű készíthető el. Sokan már az első alkalom után megkérdezik maguktól, hogy eddig miért nem öntöttvas edényeket használtak. 

Gazdag ízek az öntöttvas edényekben

Tévhit, hogy nem lehet semmit odaégetni a kerámia bevonatos, teflonos edényekben. Ez az általános nézet terjedt el sajnos az öntöttvas edényekről, a nem megfelelő használat miatt. Viszont nem nagy ördöngösség a sütés-főzés ezekkel az eszközökkel. Sőt, új dimenziók nyílnak meg előttünk a ropogósra sült ételek révén. Évezredes hagyományt éleszthetünk újra a konyhában, amit még a nagyszüleink és az ő szüleik is előszeretettel alkalmaztak. Természetes és remekül működő tapadásmentes bevonatot készíthetünk rá kiégetéssel. Remekül bírják a magas hőmérsékletet az öntöttvas edények. A megfelelő gondoskodás mellett, akár egy egész életen át használhatjuk az adott darabokat. Nem kopnak és nem is karcolódnak, ezért évek múlva sem veszítenek semmit az esztétikai értékükből. Továbbá minden főzőfelületen gond nélkül használhatóak. Kétségkívül meg kell tanulni főzni az öntöttvas edényekkel, cserébe azonban kifogástalan ízű fogásokkal örvendeztethetjük meg a szeretteinket. Nem meglepő, hogyha rendeltetésszerű használatuk esetén többé nem fogjuk hiányolni a speciális bevonattal rendelkező edényeket. 

Hazánkban még kevésbé ismert de a Dél-Dalmáciából származó PEKA edény Horvátországban rendkívül közkedvelt. Elképesztően finom sülteket és egytálételeket készíthetünk a segítségével. A dizájnos külső és a 20-30 kg-os tömeg egészen egyedivé varázsolja ezeket a termékeket. A PEKA kialakítása miatt az ételek egyszerre párolódnak és sülnek. Ennek köszönhetően a húsok és a zöldségek omlóssá válnak, a tetejük pedig ropogóssá. Az öntöttvas edényekről általánosan elmondható, hogy nagyon egyszerű a tisztításuk, viszont ehhez néhány szabályt be kell tartani a rozsdásodás elkerülése végett. Amikor még meleg, de már nem forró az edény, elég áttörölni egy papírtörlővel. Ne ijedjünk meg, hogyha nem úgy fog kinézni, mint újkorában, ez ebben az esetben egy természetes jelenség. Addig nincs baj, amíg feketedik, de ha megjelenik a rozsda, az már aggodalomra adhat okot. Az odaégett ételmaradékot durva szemű sóval távolíthatjuk el, miközben papírtörlővel dörzsöljük. Így nem sértjük fel az edény felületét. Ha mindenképp szükséges, akkor vizet forralhatunk az öntöttvas edényben, ami szintén hatékony az odaégett darabok eltávolításához. Ezt követően viszont semmiképp sem szabad nedvesen eltenni az edényt. Ha a rozsdától sikerül megvédeni, akkor örökéletű darabnak számítanak.

Az oldal tetejére