Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Direkt grillezés

Direkt grillezés

Direkt grillezéskor a grillezett alapanyag viszonylag kis távolságban, közvetlenül az alkalmazott hőforrás fölött van. Ilyenkor magas, nagyjából 250°C fölötti a hőmérséklet, és rövid idő alatt befejeződik a sütés. A hőforrás és a grillezett anyag távolságát, az alkalmazott technikától függően, igény szerint kell variálni. A közben keletkező barna felületi kérget az úgynevezett Maillard-reakció hozza létre: 140°C felett felszakadnak a hús felszíni sejtjei, és a proteinek reagálnak a hús karamellizálódó cukortartalmával.

 

 

Erre kell figyelni:

A magas hőmérséklet lerövidíti a sütési időt, a grillezett anyag tehát viszonylag hamar tálalható lesz. Általános szabályként kimondható, hogy minden 30 percen belül készül el, tehát bármilyen steak, kolbász, saslik, karaj és sokféle zöldség alkalmas direkt grillezésre.

A nagy olajtartalmú marinád (grill-pác) vagy a nagyon zsíros hús lángokat okozhat a parázsra hulló cseppek miatt. A lángképződés, illetve az ebből adódó nem tiszta égésfolyamat révén úgynevezett benzpirének keletkezhetnek, amelyek egészségkárosítóak. Az olajtartalmú marinád víz- vagy boralapúval, illetve az úgynevezett Dry-Rubs száraz fűszerezéssel helyettesíthető.

A láng közkedvelt eloltása sör ráloccsantásával további füst- és koromképződéssel jár, és ezek is lecsapódnak grillezett ennivaló felületére. A lecsapódott anyag úgyszintén rákkeltő. Persze azért érvényes, hogy „nem az anyag mérgez, hanem a dózis”. (Paracelsus)

A branding:

Megfelelő hőhatásra a grillrostély kialakításának és a kívánságunknak megfelelő mintát kapunk a hús felületén: ez az úgynevezett branding. A legjobb eredményt öntöttvas grillráccsal lehet elérni, mert anyagánál fogva ez nem hűl le azonnal, amikor ráhelyezzük a húst, hanem tárolja a hőt, és a lehető legszebb rajzolatot hozza létre.

A grillezés folyamata:

A grillezés rövid időtartama miatt végig kénytelen az ember a grill közelében maradni. A grillsütők rendszerint nyitott felépítésének köszönhetően viszont bármikor lehet vetni egy pillantást a sülő húsra, a grillezés folyamatát jól látja a grillmester és a vendégsereg, ez is hozzá tartozik a direkt grillezés élményéhez.

Grillsütők direkt grillezéshez:

Bármilyen kivitelű faszenes grillsütő, billenő grillsütő, gömbgrill, gázlángos grillsütő, tábortűz, faparázs és sokféle egyéb.

Tartalomhoz tartozó címkék: Direkt grillezés
Az oldal tetejére