Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Amerikai barbecue stílusok

Amerikai barbecue stílusok
A klasszikus barbecue hazája az Egyesült Államok. A szabadtéri sütés, grillezés szinte minden nép konyhájában, megtalálható, mégis az, amit klasszikus barbecue-nek nevezünk, az innen ered, akár receptekről, akár felszerelésről van szó. Sokan azt mondják, hogy a jó barbecue a szakácstól, a grillmester lelkétől függ igazán, nem pedig a felszerelés milyenségétől. Ez súlyos tévedés.

Tudás természetesen kell hozzá, de a megfelelő felszerelés nélkül nem lehet igazi amerikai barbecuet-t készíteni. Óriási különbség van egy jó szmókerban sok órán át készült BBQ pecsenye és egy átlagos sült között. De ez még nem minden, hiszen Amerikában államok szerint is más és más az, amit szeretnek, sőt a hús bontása is eltérhet. Természetesen ne várjuk azt egy itthoni hentestől, hogy ezt követni tudja, ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor egy nagyobb húst vegyünk meg egyben és bontsuk fel magunk, ha igazi amarikai barbecue sütését tervezzük. Nézzük a főbb készítési, fűszerezési jellemzőket, keressünk hozzá receptet és próbáljuk ki bátran!

Texas, Memphis Barbecue

Fő jellemzője a száraz rub (gyakran 2-3 összetevő,csak só és bors meg egy fűszerféle), erős, füstös ízek, csípős szószok, paradicsomos, fokhagymás mázak, szinte mindenféle húsra, ám elsősorban minőségi marhahúson van a hangsúly a sertés vagy a bárány helyett. Édeskés, ecetes, fűszeres, vastag mázak, kukoricakenyér chipsek, pirítósok és sült bab, amit szintén a BBQ sütőben készítenek. Erőteljes, tiszta, délies ízek, kevés rafinéria, hatalmas adagok a tányéron.

North Carolina barbecue
Sokszor és sokféleképpen sütnek sertéshúst, oldalast, pulled pork-os szendvicsret, kolbászokat, burgereket. Gyakran egészben is sütik a malacot. Szeretik a finom, hickory forgácson, almaforgácson füstölt falatokat. Jellemzően sok savanyított zöldséggel, mustárral tálalnak, az almaecetük szinte mindenben megtalálható a szósztól a levesekig. Sokféle grillszószuk és összetett fűszercsodáik vannak, egy-egy rub, vagy szósz recept, a “titkos összetevők”  családi kincsnek számítanak.

Kansas Barbecue
Mindenféle húst használnak, de talán itt is a sertés vezet kissé a marha előtt. A klasszikus BBQ  sütés mellett a szaftos, levesesebb fogások is népszerűen a szabadban sütéskor, így a mi gulyásunkra és lecsónkra hasonlító egytáléteknek nagy kultusza van. Erőteljes, hosszú füstölések, markáns, nagy szaftos hússzeletek, édeskés szószokkal. Sok és sokféle burgonyából készült köret és saláta.

San Francisco Barbecue
A nyugati parti barbecue hagyomány sok szálból tevődik össze. Egyrészt a belső államok marhasültjei, burgerei, tehát a klasszikus amerikai ízek mellett a kaliforniai gyümölcsöskertek gazdagsága, a tengeri halak sokfélesége mind megtalálható. Erős a távolkeleti hatás, így a thai, kínai és japán ízek is mindennaposak. Látványosan sütnek, a BBQ parti nagy esemény - még látványosabban tálalnak, édesen, erősen és bőségesen.

Tartalomhoz tartozó címkék: barbecue Barbeque kerti sütő
Az oldal tetejére