Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

A snake technika

A snake technika
A tökéletes barbecue titka a viszonylag alacsony hőfokon való sütés, füstölés hosszabb időn át. Aki egy komolyabb grillprojektre készül, annak az esti vacsorára tökéletesre sülő hús egy egész napot is igénybe vehet. Van azonban egy begyújtási, égetési technika, a “snake” amivel egy gömbgrill, vagy töltényszmóker folyamatos, egyenletes égése viszonylag egyszerűen biztosítható.

A snake technika lényege a következő
Úgy kell behelyezni az égési anyagot, hogy saját magát folyamatosan gyújtsa be. Az égés egy folyamat, amit nem csak időben, hanem térben és mennyiségben, valamint minőségben is tudunk szabályozni ezzel a módszerrel.

Mivel közvetett sütésről, füstölésről van szó, a sütendő húst a rostély közepére tesszük a  vizesedény fölé. A begyújtandó brikettel körkörösen “beépítjük” a gömbgrill, vagy töltényszmóker alsó felét a fal mellett, mintha csak egy falat raknánk.
 Hogy egy, vagy több sorban rakjuk a brikettet, az a kívánt hőfoktól függ, de 2 sor mindenképpen kell. Ügyeljünk arra, hogy ne érjen teljesen körbe a brikettsor, mert az égés csak az egyik irányban indulhat el!

Legyünk kreatívak a snake felépítési technikában, 
szakaszosan helyezzünk be a sütés második felében az előre kellően beáztatott, lecsöpögtetett füstölőfákat, esetleg fachipset. Ekkor a füstölés is szakaszos lesz, így elkerülhető a túlfüstölt íz, viszont hosszan és lassan a legjobb aromákat nyerhetjük ki. Soha ne füstöljünk már a legelején, hagyjunk időt sülni előtte.

 A snake begyújtása a kígyó fejénél történik. 
Egy kevés brikettet gyújtókéményben begyújtunk a szokott módon, hagyjuk, hogy teljesen begyulladjon, majd oldalt a sütés kezdőpontjához öntjük egy kis halomba, ügyelve arra, hogy az égés beinduljon. Kezdésnek lehet egy kicsit nagyobb hőfok, hogy a sütő bemelegedjen rendesen, hiszen a hús behelyezését csak a kellő hőfok elérésekor javasoljuk.


 A Snake módszerrel 10-12 órát is tudunk egyenletesen égetni úgy, hogy viszonylag kevés felügyelettel egyenletesen tudunk sütni. Hosszú égésidő esetén a kígyó “farkát” folyamatosan tudjuk tovább felrakni, így a tűz nem alszik el, hanem halad szépen előre. Lehet, hogy többször is körbeég a parázs, mire végzünk. Ha túl alacsonyra esik a hőfok, összébb kell húzni a parazsat, ha túl magas, akkor kissé széthúzni, és ügyeljünk a megfelelő levegőellátásra is  - de ezt egy igazi pitmaster úgyis megérzi.

Mire kell nagyon figyelni? Nézni kell a maghőmérskletet, illetve a sütőtér hőmérsékletét. Mivel hosszú az égés, a hamutartó tisztítása is többször esedékes lesz, és szinte biztos hogy a vizestálat is utána kell tölteni forró vízzel.

Próbáld ki legközelebb, ha egy jó füstös, szaftos barbecue-t készítesz!

Tartalomhoz tartozó címkék: A gömbgrill Barbeque Füstölés
Az oldal tetejére