Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

A Barbeque sütés elsajátítása, rövid története

A Barbeque sütés elsajátítása, rövid története

A barbecue az indirekt grillezés egy kibővített formája.

Maga a barbecue kifejezés valószínűleg a Karib-tengerről származik. A grillezés e módját idővel átvették és továbbfejlesztették az Egyesült Államokban. Ma a barbecue szó az egész élményt jelenti, amelynek egy része az ennivaló hosszas, de élménydús elkészítése. Az eredmény pedig összehasonlíthatatlan a hagyományos sütési módszerekkel. Tartósítása is sokkal előremutatóbb, a folyamatosan kitett hőnek köszönhetően a baktériumok szaporodása is korlátozott. 

Barbecue esetében még alacsonyabb hőmérséklettel dolgozunk, mint az indirekt grillezéskor. Rendszerint speciális grilleket használatosak, külön tűztérrel, amely a grillkamrához kapcsolódik. Általában fával – bükk, tölgy, gyümölcsfák, hickory stb. – fűtik, de Európában gyakoribb a faszén-brikett, adalékként füstölőfával. Gázgrillek esetében aromasíneket alkalmaznak a BBQ folyamata során. A Pellet grillek alapvetően aromát adnak a húsnak, hiszen különböző 100%-os (teljesen természetes) már említett fafajtákból készülő töltőanyag (pellett) segítségével kellemes füstöt ad. 

A tűztér légáramlását csappantyúk szabályozzák. A korlátozott légbevezetés miatt csak parázslik a fa, és az eközben keletkező füst áthúz a grillkamrán, átsütve és aromássá téve a húst. A BBQ hőtartomány 110°C-tól egészen 125°C terjed. A füst, aromák és a használt fűszerezés hatására jön létre a jellegzetes barbecue-íz.

Amire érdemes figyelni:

A hőmérsékletet hosszabb ideig kell állandóan alacsonyan tartani. Ezáltal, és a húsdarabok méretétől függően, húsz órát is elérhet a sütési idő. Eközben a hús kímélően jut el a neki megfelelő időpontig, miközben átmegy az úgynevezett platófázison. Ez röviddel a teljes elkészülés előtt következik be, amikor hosszabb időn át egyáltalán nem, vagy csak alig emelkedik a hús belső hőmérséklete.

Jellegzetességek:

A grillező felépítéséből adódóan igazán nagy húsdarabok is elkészíthetők a barbecue során. A Weber Smokey Mountain-ben például gond nélkül készíthető akár négy darab, egyenként 2,5 kilós sertéstarja. Ebből már, az éhség és a mohóság mértékének megfelelően, 20-30 vendég szolgálható ki. A Grill'Smoke Outlaw, SideFireBox tűztérrel, alkalmas egy egész malac elkészítésére is. 

Barbecue-hoz alkalmas grillek:

Grill'n'Smoke Classic

Offset Smokerek

Weber Smokey Mountain vizes füstölő kemencék

Korlátozott mértékben a nagyobb gömbgrillek. (57 cm-es átmérőtől)

Kamado és kerámia grillek (Pl Primo, Kamado Joe)

Pellet grillek (Pl Weber Smoke Fire)

Akár a Gázgrillek is, megfelelő kialakításban

Tartalomhoz tartozó címkék: Barbeque
Az oldal tetejére