Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Melyik a legjobb grill?

Melyik a legjobb grill?

Erre a kérdésre 2 válaszunk van. Az első a rövidebb: az a legjobb grillsütő, amin a legfinomabb ételt tudja elkészíteni és ami minőségi anyagokból készült. A második válaszunk összetettebb: az a legjobb grill Önnek, ami tehát tudásához, igényeihez, ízléséhez a legközelebb áll. Nem is feltétlenül kell profi szakácsnak lenni: aki hobbiból, lelkesedésből áll neki a kerti, szabadtéri sütésnek, gyakran magasabb színvonalon alkot, mint némely grillháznak nevezett étterem séfje. Aki szívvel-lélekkel csinálja a barbecue-t, sokkal többre jut, mint aki csak könyvekből próbálja tanulni.

A grillezésre, a lassú tűzön füstön sütésre fokozottan érvényes az, hogy rengeteg tapasztalat után jut el oda valaki, hogy a „legjobb grillt” megtalálja. Ahogy a nagy amerikai pitmasterek is kezdők voltak, úgy erre az útra is bármikor be lehet lépni, akár egy születésnapi meglepetésként kapott gömbgrillel, is. Előbb, vagy utóbb beindul a dolog, elkap a gépszíj, ahogy mondani szokás.

Amerikai barbecue bajnokok, grillmesterek életrajzából kiderül, hogy idővel a gépkocsi is kiszorul szinte az utcára, mivel a hátsó kert, a feljáró tele van grillezőkkel, szmókerekkel, gázos, vagy faszenes barbecue kemencékkel - és mindet másért szeretik, mindnek megvan a maga helye és előnye.

De mi alapján válasszunk grillt  magunknak?

Amikor BBQ sütőt, grillt, szmókert veszünk, gondoljuk át azt, leginkább mi a kedvencünk, illetve mekkora társaságnak szeretnénk ételt készíteni. Azt mondom, inkább egy picivel nagyobbat vegyünk, mint kisebbet, mert nincs rosszabb, mintha a társaság egy részének nem jut elég a finomságokból, vagy skat kell várni a barbecue partyn az újabb sütésre.  A nagyobb grillsütőben lehet kevesebbet sütni, vagycsak a felét használni. Ha külön tűzteres (kétterű) BBQ sütőnk van, akkor lehet a parázson direkt grillezni, míg a hő másik része az indirekt sütőtérben a nagyobb darab húst, lassabban készülő barbecue-t  készíti. Legyünk bátran kreatív grillszakácsok!

 

A másik gyakori kérdés, hogy a faszenes, vagy a gázos grill az előnyösebb?

Erre azt szoktuk mondani, hogy vegyenek egy olyan gázgrillt, amibe lehet faszéntartó tálcát is tenni, így mind a kettőre van lehetőség. A gáz nyilván egyszerűbb, gyorsabban begyújtható és tisztább, viszont a faszénnek is megvan a maga varázsa, illata. Érdemes azt is tudni, hogy a jellegzetes „grilles ízt” a füst adja, így speciális füstölődobozban, vagy füstölőtálcán a facsipszekkel a gázgrill éppolyan finom ételt ad, mint a faszenes, ám takarítani, beüzemelni azért egyszerűbb.

 

A legjobb grill az – tehetjük hozzá végül, amit használunk.

Az ember azt szereti, amit ismer – ezt már a régi görögök is tudták. Mindez annyiból áll, hogy időt és energiát szánunk rá hogy megismerhessük: de nem a grillsütőt, hanem a saját ízlésünket! Mert a jó barbecue sütés, grillezés során önismeretre is szert tehetünk.

 

A grillezésről, a jó barbecue készítésről, vagy a füstölésről nem lehet azt mondani, hogy én már mindent tudok. Mindig vannak új ízek, új alapanyagok, fűszerek, pácok, amit ki lehet próbálni. Mindig látunk, olvasunk valakitől valami újat, vannak okos kiegészítők, amikkel egy megszokott ételből egy újat tudunk varázsolni. Kétszer pontosan ugyanazt elkészíteni szinte lehetetlen ebben a műfajban.

 

Egy minőségi grillen, kemencén a világ konyhája jön el a teraszunkra. Minden népnek megvannak a maga parázson sütött, vagy lassú tűzön készített, füstölt ételei.

Mi elsősorban az amerikai barbecue hagyományait követjük, ám ezzel együtt mindig vannak utazásaink más vidékek, országok, sőt kontinensek ízei felé. Magyaros ételek, balkáni sültek, ázsiai halak, kenyerek, sőt desszertek ugyanúgy a kedvenceink, mit egy szaftos nagy BBQ marhaszegy, vagy oldalas.

A szabadtéri sütés  öröm, egy nagy kaland, amiben megtaláljuk a kedvenc ízeinket és megosztjuk másokkal is. Ehhez nálunk minőségi hozzávalókat és tanácsokat is talál. Csak azt javasoljuk, amit magunk is kipróbáltunk és jónak láttunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Barbeque
Az oldal tetejére