Teflon edények, a rossz hírnevű
Az egyik legrosszabb hírnevű anyag, amely korábban sok teszten esett át, többek között a svéd székhelyű Nemzetközi Vegyi Anyag Titkárság is veszélyesnek minősítette a teflon anyagot más non-profit civilszervezetek mellett egyaránt. A sérülések, karcolások a legfőbb kiváltó okai a negatív véleményeknek, így az acél és alumínium kések, villák és kanalak használata elkerülendő az anyag felsértésének megelőzése végett. Valamint érdemes kerülni az olcsó és ócska termékeket és a minőséget előnyben részesíteni, valamint magas hőmérsékleten nem használni (300 C°-ig bezárólag). Természetesen számos előnye is van ezeknek a típusoknak, például az egyszerű tisztítás és minimális szennyeződés a tapadásmentes felületnek köszönhetően.
Titán bevonatos edények
A Teflon egy jó alternatívája lehet, hiszen hasonlóan nagy előny a tapadásmentes felület, azonban a teflonban megtalálható káros anyagokat nem tartalmazza.
Alumínium edények
Elmondható egy kifejezetten nem kedvelt fém ötvözetről van szó. Ugyan gyorsan felmelegszik és ugyanilyen gyorsan le is hűl, így a gyorsan összedobott ételekhez remekül passzol. Viszont, amennyi előnye, annyi hátránya is van, hiszen egy könnyen sérülő és deformálódó anyagról van szó, amelyet indukciós főzőlapon nem is lehet használni közvetlenül. Vigyázni is kell vele, mert savas ételek esetében fémes ízt kölcsönöz az ételnek és ez az kioldódó anyag akár komoly betegségeket is okozhat.
Rozsdamentes acél, a közkedvelt
Számos előnye van ezeknek az edényeknek, amiért ma már azt mondhatjuk, hogy a teflon edények felett átvette az uralmat a konyhában. Nem lép rekcióba az ételekkel, könnyen tisztítható és alacsony áron beszerezhető. Egyetlen hátránya a lassú és egyenlőtlen felmelegedés miatt van, azonban erre már megoldást nyújt az akkutermikus talpazat.
Kerámia edények
Fontos leszögezni a kerámia edények esetében, hogy a 100%-os anyagú az egyetlen amelyre azt mondható, hhogy teljesen biztonságos. A lágyabb anyagúak pár hónap után sérülhetnek a napi használat mellett. Az így az ételbe kerülő ólom pedig káros eredményekhez vezethet. Azonban a teljesen kerámia edények nagy előnyt kínálnak, a tartósság és könnyen moshatóság mellett a tapadásmentes felület is biztosa van. Természetesen ezek a pozitívumok az árakban is megmutatkoznak.
És végül: Öntöttvas edények,a megbízható
Elérkeztünk cikkünk fő pontjához, amelyek az öntöttvas edények, avagy Dutch Oven, ahogy a teljesen öntöttvas edényeket szokták hívni, Magas hőtartása miatt valóban kemence funkciót tölt be és hosszantartó (akár generációkon átívelően) használattal jutalmazza meg tulajdonosát. Az öntöttvas edényeket nagy kedvel használják keri sütőkben, kamadokban és smokerekben egyaránt. Tartósságuk mellett könnyű tisztítást biztosít. Melegvízes öblítés és akár vas vagy fém anyagú szivaccsal való törölgetés után is elérhető a hazsnálat előtti makulátlan állapot. Amennyiben pedig prémium minőséget vásárolunk az garantáltan kitart sok évtizedig is.
Árazásról néhány szót ejtve a különböző edényeknél a kémiai anyagok, amelyeket sokszor fel sem tüntetnek jelentik a nagy különségeket az árazásnál. Azoknak akik napi szinten hazsnálnak ilyen edényeket vagy serpenyőket mindenképpen a drágább, azonban hosszútávon jobban szolgáló edények jelentik a választást, a sérülések és így káros anyagok elkerülése érdekében. A másik tényező az esztétikai kivitelezés lehet, amely szintén nagy árkülönséget tud jelenteni.
Végezetül egy kellemes étel Dutch Ovenben készítve: