Manapság (sajnos) sokat olvashatunk és láthatjuk azt, hogy a faszenes grillezés az "elismert" és a gázlángos sütés pedig egy "lenézett" műfaj. Azonban ez az állítás egyáltalán nem igaz és a kérdés objektív megvizsgálása érdekében igyekszünk megnézni azt, hogy kinek és mikor tud egy faszenes kamado, gömbgrill vagy smoker hasznosabb lenni és mikor egy gázgrill.
Alapvető előnyök a faszenes grillezés esetében
- A füstölés egyedi aromája, amellyel finom ízeket érhetünk el és azt a bizonyos BBQ kérget (barkot) is elérhetjük
- Olcsóbb sütők
- BBQ technikára alkalmasabb
Alapvető előnyök a gázlángos grillezés esetében
- Gyors grillezésre ajánlott
- Az oldalégők alkalmasak melegítésre és steaket gyors elkészítésére (sizzle zone)
- Kevesebb macera a sütés közben
- Hosszútávon olcsóbb lehet, az üzemanyag olcsóbb ás lassabban fogy
A végeredmény szempontjából az egyetlen különbség, hogy a faszenes grillen készült ételnek füstösebb az íze, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gázon készült ételnek nincs „grill” íze. A grillezett ételek karakteres aromáját nem kizárólag a parázsló faszén füstje, hanem a hús és a zöldségek lecsöpögő levének füstté válása is.
A gázgrillel könnyedén tud kialakítani több hőmérsékleti zónát a különböző ételek egyidejű sütéséhez. Egyes gázgrill modelleken van direkt égőfej is, így egy komplett konyhát tud üzemeltetni a teraszon, amiben fazékban főzni és mellette sütni, barbecue-t készíteni is tud.
A Weber azonban nem engedi, hogy bárkinek hiányérzete maradjon. Gázgrillen is használható kiegészítő elem, füstölődoboz használatával füstölőchips, vagy fa. A füstölőanyagot vízbe áztatás után kell a gázgrill füstölőegységébe tenni és nincs más tennivaló, mint élvezni az egyedülálló, enyhén füstös grill aromát.
Néhány tipp, hogy ne csalódássá, hanem szenvedéllyé váljon a gázgrill:
-
A gázgrillt mindig nyitott tetővel gyújtsuk be. Csak ha rendesen begyulladt, akkor lehet lefedni.
-
Ne nyitogassuk folyton a grill tetejét. Elég, ha a grillezés ideje alatt néhányszor rápillantunk az ételre, különben a sok nyitogatás miatt később fog elkészülni a vacsoránk.
-
Mindig tartsunk otthon legalább egy tele tartalék gázpalackot. A faszénnel ellentétben, ránézésre nem lehet megállapítani pontosan mennyi fűtőanyagunk maradt. Az egész nyári grill szezonra kedvünket szegheti, ha szombat késő délután közölni kell a finom grill illattól farkaséhessé vált vendégekkel, hogy sajnos nem lesz vacsora, kifogyott a gáz.
-
Bár gyorsabban lehet a gázgrillt felfűteni, mint a faszeneset, neki is kell időt hagyni, még eléri a kellő hőmérsékletet. Hagyjuk melegedni legalább 15 percet. Csak a jól beállított hőmérséklettel érhetjük el, hogy belül szaftos maradjon a grillhús.
A kényelmet és gyors finom ízek kedvelőinek mindenképp a gázgrillt ajánljuk, azonban egy faszenes és egy gázlángos kombinációja az ideális.
Ha többet süt folyamatosan, akkor is jó választás. Könnyebben begyújtható és a füstölőchips tartó tálca használatával cserébe a kényelemért még a faszénnek köszönhető „füstös” ízről se kell lemondania.
Tekintse meg gázgrill ajánlatunkat!