Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

A hat legfontosabb alapfelszerelés, kezdő felszerelés grillezéshez

A hat  legfontosabb alapfelszerelés, kezdő felszerelés grillezéshez

Ez a cikk kezdő grillezőknek szól, vagy újrakezdőknek, akik szeretnék jobban elsajátítani az alapokat. Egyszerűségre törekszünk, semmi olyan dologról nem lesz szó, amit csak a beavatottak ismernek. Azt szeretnénk, ha ezután bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy a szabadban, a kertben, a nyaralóban  süssön, az jó élményekkel, finom ételekkel legyen gazdagabb. Nézzük, mi az a hat dolog, amit érdemes beszerezni.

Az első dolog, amit meg kell jegyezni, hogy jót csak jóból lehet csinálni. Jó alapanyagokkal, jó eszközökkel. A görbe kis pléhsütőcske a más eszközökből barkácsolt, vagy a célnak nem megfelelő  felszerelés nem fog kedvet csinálni a folytatáshoz. A gyenge minőségű “grillkolbásznak, vagy grilltálnak” eladott húsipari rémtermék sem.

Jó kezdet, fél siker! - ez a grillezésre fokozottan igaz

Klasszikus faszenes grillezéshez szükséges alapfelszereléssel ismerkedünk meg, hogy mi az a pár dolog, amivel érdemes elindulni. ha ezzel már megy, vehetünk extra felszereléseket, további célszerszámokat, pl. halsütő kosár, füstölőfák, nyársak, kemence-kiegészítők, sütőformák, pizzakő, stb.)
Kezdjünk egy jó lépéssel, majd haladjunk a saját tempónk szerint.


A hat  legfontosabb alapfelszerelés, kezdő felszerelés grillezéshez.

1. Grillsütő, kerti sütő
Két alapvető lehetőségünk van: szén vagy gáz. A faszén, a faszénbrikett jobban ízesít, és sokkal magasabb a hõje, míg a gáz sokkal tisztább és kényelmesebb. A jó grillre vonatkozó kritériumok: stabil, nagy grillezőfelület, jó szellőztetés, egyenletes melegítés, jó fedés. Minden más csak ez után jön. (A fatüzelésű mobil kemencéinkhez kell némi tapasztalat, ezért azt most nem mondom)

2. Begyújtó kémény
Felejtsd el a grillbegyújtó folyadékokat, vagy ami még rosszabb, a gyorsan begyújtható impregnált faszenet!  Nincs rosszabb mint nyári estéken a kertek felett úszó grillgyújtószag, ami még az asztalra kerülő sülthúsnak is penetráns mellékízt ad. Ha egyszer is használtál gyújtókéményt, soha többet nem kell más. Ez a tiszta és profi módszer. Begyújtó kémény

3. Hosszúnyelű grillfogó
Szükséged van olyan fogóra, ami elég hosszú ahhoz, hogy megakadályozza a kezed megégetését, ha éppen a lángok közük kell kimentened egy húsdarabot. A jó grillfogót arról ismered meg, hogy rozsdamentes acélból készül, erős, stabil, hőszigetelt nyele van, ami nem csúszik, nem fordul meg a kezedben. Rugóval mozgatható és lezárható is, mint például ez a grillfogó. A kis ollószerű csipeszek tálaláshoz jók, tűzhöz nem.

4. Merev sörtéjű grillkefe
Annak érdekében, hogy maximalizálni lehessen a grillsütőnk élettartamát és tisztán tartsuk,    elengedhetetlen, hogy minden grillezés előtt laposan megtisztíthassuk vele a rácsot. Nem gusztusos az előző heti grill maradéka a mai sültünkön. Nem is beszélve arról, hogy az ételmaradék vonzza a kertben a rovarokat… Ez azt jelenti, hogy egy szilárd sörtéjű grillkefe és kaparó mindenképpen kell. 

5. Két lapát, vagy spatula
Miért kell kettő mindjárt az elején? Egy rugalmas hornyolt spatula kell a finom munkához, pl. hamburger fordítása, zöldségek rakosgatása, és egy nagy, hosszúnyelű, masszívabb, a nehezebb igénybevételhez, nagyobb húsokhoz, oldalashoz. Aki nagyon kezdő annak legyen egy induláshoz, de úgyis hamar rájön, miért mondtuk. Grill szetteket is lehet kapni: a fogó, a kefe és a spatula készletben is beszerezhető, így spórolhatunk is valamennyit.

6. Azonnal olvasható grillhőmérő
Semmi sem fogja jobban fogja javítani a sütési élményt, mint egy jó, azonnali olvasható hőmérő. Búcsúzzunk el a véres csontú csirkétől, a szenes, ám sületlen oldalastól, vagy épp a szétsütött és kiszáradt húsoktól. Ne saccoljunk, ha lehet pontosan is tudni, mit kell csinálni. 

Vannak grillsütők, amelyeknél alapfelszerelés a beépített hőmérő. Válasszunk olyat, vagy vegyünk egy maghőmérőt, amit a húsba szúrva pontos értéket ad a belső hőfokáról. Látom, ez elgondolkodtatott… lehet, hogy luxusnak tartod, de nem az. Kezdőként sokkal nagyobb szükséged van erre, mint bármi másra, hisz épp ez mutatja, hogy készül az ételed, jól bánsz-e a tűzzel. Megjegyzem, ha a vendégeid látják, hogy komolyan veszed amit csinálsz, akkor nem csak látszani fog, hogy szakértővel van dolguk. Profi grillhőmérőink

Végül két jó tanács, ha barbecue sütést, grillezést tervezünk:

1. Nem árt, ha van egy jó, hőszigetelt grillkesztyű sem, a klasszikus, konyhai edényfogó kesztyűk nagy része ide nem alkalmas, mert nagyobb hőmérséklettel dolgozunk. Grillkesztyű ajánlatunk

2. Grillezni tisztán és szervezetten kell. Készülj neki, tervezd meg, készítsd elő az ételeket és a felszereléseket. Tarts mindent tisztán. A sütés végén hagyd, hogy leégjen a maradék a rácsról. Azonban a legjobb, ha sütés előtt is megtisztítod a rácsot, felhevíted és lekefélsz róla minden maradékot, szenes ételdarabkát, odaégett szaftot, kormot. Olajozod át és csak utána kerül fel rá az étel. A grill takarítása ugyanúgy a grillmester feladata, mint a sütés és a tálalás. Ne hagyd másra, nézd meg grill tisztító eszközeinket!

Tartalomhoz tartozó címkék: barbecue Grillhőmérő grillsütő
Az oldal tetejére