Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Indirekt grillezés

Indirekt grillezés
Az indirekt módszer esetében nem közvetlenül a hőforrás fölött van a grillezett anyag, hanem a parázshoz képest oldalt vagy közbülső helyzetben. ...

Ajánlatos a grillezett anyag alá csepptálcát tenni, amely felfogja a kilépő zsírt és húslevet. Ezeket aztán mártás készítéséhez lehet felhasználni.Az indirekt módszer esetében nem közvetlenül a hőforrás fölött van a grillezett anyag, hanem a parázshoz képest oldalt vagy közbülső helyzetben. Ajánlatos a grillezett anyag alá csepptálcát tenni, amely felfogja a kilépő zsírt és húslevet. Ezeket aztán mártás készítéséhez lehet felhasználni.

A sütési hőmérséklet rendszerint 150°C és 200°C között van, ennek megfelelően hosszabb a sütési idő. Fedél alkalmazása elősegíti a sütést, ilyenkor ugyanis a hő, illetve a meleg levegő körüljárja a grillezett anyagot, és visszaverődik a fedélről. A kemencés sütéshez képest a különbséget a hőforrás – fa, faszén vagy fabrikett – adja, jelentősen hozzájárulva az ízélményhez.
Megfelelő égővezérléssel gázgrillek is használhatók indirekt grillezéshez. Füstölő fa alkalmazásával ilyenkor is befolyásolható a sütött hús íze.

 

A grillezés folyamata:

Az indirekt eljárás alacsonyabb hőmérséklete miatt tovább kell grillezni a húst, hogy kellően átsüljön. Az indirekt grillezés jól alkalmazható nagyobb húsdarabok vagy egész szárnyasok sütésére. Közben ügyelni kell arra, hogy különböző húsféleségek belső hőmérséklete is eltérő lesz sütés közben. Fedél használatakor nem, vagy csak oldalról lehet látni a sütést. A hús belső hőmérsékletének szabályozásához ajánlatos grillhőmérőt használni. A fedél minden felnyitása hőveszteséggel jár, és meghosszabbítja a sütési időt.

 

Lehetőségek:

Az indirekt sütés lehetőséget ad a füstölés egyszerűbb formájára is. Ilyenkor a hőforrás mellett füstölő fát vagy (smoker) faforgácsot kell használni. Ezt a felhasználás előtt kb. 30 percig puhítani kell, majd nedvesen a parázsra, vagy gázgrill esetében az úgynevezett füstölő-dobozba helyezni. A fa ne égjen, csak izzás közben fejlessze a kívánt füstöt.
Használható fafajták: tölgy, bükk, valamennyi gyümölcsfa, például cseresznye-, alma- stb., illetve az Egyesült Államokból hickory vagy Mesquite Chips.

 

Pizza:

Alkalmas kő- vagy öntöttvas alátéten pizzát is lehet sütni indirekten grillben.

 

Grillek indirekten grillezéshez:

Faszenes gömbgrill, fedeles gázgrill, kamadó kerámia sütő, füstölőmozdony, vizes füstölő kemence, és saját készítmény.

Tartalomhoz tartozó címkék: Indirekt grillezés
Az oldal tetejére