Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Útmutató a tökéletes hamburger sütéséhez

Útmutató a tökéletes hamburger sütéséhez

A hamburger sütése a grillezés egyik első nagy sikerélménye, akár faszenes grillsütőt, akár gázgrillt használsz. Mégis ez az a grillétel, amit sokan rontanak el azzal, hogy nem találják el az ideális sütési hőmérsékletet a kerti sütőn, így jellemzően kiszikkadásig túlsütik. Még egy fontos pontosítás: a hamburger grill, nem barbecue, mivel gyorsan, általában direkt hőn sül a húspogácsa vagy hamburgerhús.

Szinte biztos, hogy aki állt már izzó brikettek közelében, annak van valami tuti tippje a tökéletes hamburger elkészítését illetően. Hadd adjunk ma teret szakértő véleményeknek, a Weber csapatának tippjeit tolmácsoljuk nektek cikkünkben. Nézzük, mit mondanak a profik!

 
 • Jamie Purviance, a New York Times bestseller-írója, 16 Weber szakácskönyv, köztük a Weber’s Big Book of Burgers szerzője szerint: A burgerek hajlamosak felpuffadni a közepükön, megnehezítve az egyéb feltétek rápakolását. A hüvelykujjad, vagy egy kanál segítségével csinálj egy apró mélyedést a nyers húspogácsákba! Ahogy a húspogácsák sülnek, a mélyedés szépen feltöltődik, a felszín kiegyenlítődik, így szép, vízszintes felületet kapunk a dundi húsgolyó helyett.
   

 • Kelsey Heidkamp, a Global Weber Academy vezetője, minősített grillmester tippje: Az elképesztően jó burgerért kísérletezz többféle darált hússal egy húspogácsán belül! Az én személyes kedvencem a nyak vagy tarja (chuck) baconnel és marhaszeggyel. A pogácsák megformázása után pihentesd őket hűtőben egészen addig, amíg nem kerülnek rácsra! Ezzel megakadályozhatod, hogy szétessenek a húsok.
   

 • Marhahúson kívül mással is lehet próbát tenni. Hogy ne száradjon ki a pulykaburger, bolondítsd meg a receptet valamilyen édesebb almával és némi mangóchutneyval.  Használj Grill hőmérőt, hogy semmiképp se lépd át az ajánlott, 165 fokos hőmérsékletet.
   

 • Én mindig keverek a darált marhához apróra vágott hagymát is. Nem az íze miatt – hanem mert ha több vizet zársz a húsba, szaftos marad a burger! (Ez európai, főleg balkáni, vagy közel-keleti szokás, amerikában többnyire tisztán használják a húst és a szószokkal fűszerezik.)
   

 • Használj valami különlegesebbet bucinak, például bécsi zsemlét vagy akár kalácsot, pakolj a tetejére egy tükörtojást, és okvetlen valami jóféle kézműves sörrel öblítsd le!
   

 • Hagyd a marhát! Próbáld ki a bárányt, vadhúst, sertést, szarvast vagy pulykát is! A vadhúshoz hasonló sovány húsok sütési idejével vigyázni kell, mert könnyen kiszáradnak. Keverj a húshoz apróra vágott, sült bacont is, zsiradéknak!
   

 • Küzdd le az ingert, és ne nyomd oda a húspogácsát a spatulával! Ha lenyomva tartod, kifolynak az értékes nedvek a húsból, kiszárad és rágóssá válik. Nem sül ettől gyorsabban, legfeljebb megég a külseje.
   

 • Mark Holzkopf, a Holzkopf’s Meat Market tulajdonosa és a Weber blogjának egyik szerzőjének javaslata: Amikor húst vásárolsz, lehetőleg helyben daráltasd le magadnak a hentessel! Ha előre darált húsok közül válogatsz, olyat vegyél, amit aznap és abban az üzletben daráltak!

 • Mike Lang, rendőrőrmester, Weber blogger, tartalomkészítő és grillográfus, az Another Pint Please c. könyv szerzőjének jótanácsa: Sose bízd a véletlenre, és daráld magadnak a húst, otthon!
   

 • Ha fel-fellángol a grilled, ne légy rest, és pakold át a húsokat a rács egy másik pontjára. Senki nem akar hokikorongokat vacsorázni.
   

 • Egyet fordíts csak, ne nyomd oda a burgert a rácshoz, és 80/20 arányban marhát használj!
   

 • Semmi nem jobb a sajtburgerbe egy finom, érlelt valódi cheddar-nál. Bőven megéri!

 
 • Cory Doppelt, a globális termékfejlesztési osztály gázgrill részlegének termékmenedzsere a legnyughatatlanabb és legújítóbb grillrajongókhoz szól: Próbáld ki a kürtőskalács-burgert! A tetejére rakj szépen egy tükörtojást, kandírozott bacont, a kürtőskalács-bucit meg hintsd be extra porcukorral!
   

 • Bátran próbálkozz különféle feltétekkel, hogy új, különleges ízkombinációkra bukkanj! A kedvencem a brie sajt lilahagymalekvárral, melynek receptjét a Weber’s Big Book of Burgers-ben találod.

Mit is tehetnénk ehhez még hozzá? - csak annyit, hogy minőségi húst, minőségi grillen kell elkészíteni. Szakirodalmat, lelkesedést és príma grill eszközöket, barbecue szószokat, fűszereket találsz nálunk, tehát keress egy jó hentest és süssél bátran, süssél sokat, mert a gyakorlat teszi a grillmestert is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Direkt grillezés faszenes grill
Az oldal tetejére