Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

A hazai divat mentén, a modern Kemencék

A hazai divat mentén, a modern Kemencék

 

Egy kicsit szeretnénk elkalauzolni olvasóinkat egy 13. század óta hagyományosnak nevezhető világba, amely ma is kitart, sőt modernebb külsőben meg is jelenik. A történelmen át a mai modern mobil kemencékig (Kamado sütők) járjuk át részletesen az előnyöket, szokásokat és a műfaj szépségét. Természetesen egy kis malackodást is beleviszünk a történetbe. 

Régre nyúlik vissza a kemence történelme, Magyarországon egészen a 13.századig, ahonnan gyorsan az egyszerű kiépítése és remek funkciója miatt gyorsan terjedt el az egész országban. A 15-16.század során több változata is ismert, de leginkább a sárból, oldalába kerámia poharak, evőeszközök, tányérokat égetve kialakított verzió ismert. 

Később, ahogy búbos kemencék (a képen is látható) már elterjedtek és váltak a paraszti házak kötelező elemévé, úgy kezdett a 20.században a kinti, kerti vagy akár közösségben közös kemence használat is előrelépni. 

Ezt nevezik a kemence virágkorának is, legalábbis ebben a formában biztos, a gáztűzhelyek megjelenése jelentette azt, hogy az 1990-es évek végére a hagyományos kemence sajnos kezdett eltűnni a háztartásokból.

Természetesen a történelmi vonzata és szépsége megmaradt a korábbi kemencének is, de a ma használt, egyre inkább elterjedőben lévő kerámia és kamado grillek lesznek a azok, amelyek ezt a sütési módszert megőrzik. 

Amire itt gondolunk, azok a páratlan zamatos ízek, amelyek a füstös ízt magukba nyelik és ezáltal finom kenyereket, langallókat, pizzát készíthetünk bennünk, de a tárház, akár csak a grillezésnél végtelen.

 

A malackodásra térve, akár egész sertés, pulled pork, ropogós csülök, a népszerű porchetta (videó) és persze más fajta húsok (szaftos marha oldalas) is elkészíthető.  A kolléga biztos nem viccelődik az a lényeg a jobb oldalt látható képen. 

Az eddig példának említett kemence sajnos már csak kevesebb benti vagy kinti konyhában lelhető fel, de a kedvelt mobil kemencék szerencsére visszatudják hozni a finom ízeket és könnyen magas hőfokon akár 400 C°-ra felfűtve percek alatt készítenek el egy olasz tésztás pizzát, úgy ahogy azt illik.

Az állítási opciók, mint a grill, BBQ, füstölés, párolás (indirekt és direkt, ezek mixelve) elérése nélkül nehéz dolgunk lenne a sok különböző ételt elkészíteni, akár sajtot füstölni, de a mobil kerámia grillek képesek ezeket a funkciókat betölteni és remek hőtartással bírnak, hiszen a legjobb kerámiából, például kordierit-ből készülnek, ami az ovális Primo márka egyik nagy védjegye. A remek és könnyen módosítható hőmérséklet így érhető el.

 


Gondold át mit szeretnél készíteni és milyen gyakran használod a sütőt. 

A modern kemence változatokat azoknak ajánljuk, akik valóban színesen, sok ételt és gyakran szeretnének sütni. 

 

Sokszor feljönnek cserépedényben vagy Dutch Ovenben (Holland kemence), öntöttvas edények készült ételek is, hiszen ezek általában nagyobb adagok és igényes sütésük van. Természetesen a kerámia vagy kamado sütők ezekkel is remekül elbánnak és nagyon finom füstös ételeket juttatnak a vasárnapi ebéd asztalára. 

Legjobb öntöttvas edények? 

A Lodge vagy Camp Chef termékeit ajánljuk. Keresd őket itt.

Az oldal tetejére